6 Tips Berpuasa Bagi Ibu Hamil

By | March 7, 2017

Bulan puasa dah nak dekat. Macam mana dengan persediaan puasa ibu-ibu yang tengah hamil dan masih menyusukan bayi, dah ready ke nak puasa ni? Hujung bulan ni dah nak masuk bulan Rejab, kira dua bulan lagi kita dah nak berpuasa.

Bagi ibu yang pertama kali hamil dan berpuasa, kak wafa nak kongsikan 6 tips yang boleh dipraktikkan sebelum dan semasa berpuasa nanti. Jika kesihatan ibu mengizinkan dan dirasakan kuat untuk berpuasa, boleh lah jalani ibadah puasa macam biasa. Jika kandungan ibu semua masih awal (trimester pertama) dan kesihatan tidak mengizinkan (seperti mual, muntah dan keletihan sepanjang hari) dan ibu risau akan bayi dalam kandungan, boleh lah tidak berpuasa, sebab ibu mengandung pun termasuk dalam golongan yang di beri rukhsoh (keringan) untuk tidak berpuasa.

Ibu-ibu boleh cuba 6 tips ini sebagai persediaan dan semasa berpuasa nanti
 
1) Niatkan puasa kita kerana Allah SWT
Banyakkan berdoa agar dipermudahkan dan diberi kesihatan yang baik sepanjang menjalani ibadah puasa
2) Mula dan Praktis Puasa dari Awal
Mula latih diri untuk berpuasa di bulan rejab dan syaaban, supaya badan terbiasa dari awal.
3) Lewatkan sahur dan segerakan berbuka
Wajibkan diri untuk bersahur setiap hari bagi mengelakkan kurang gula (hypoglisemia) pada waktu petang.bersahurlah dengan makanan yang seimbang dan lengkap dengan semua nutrien termasuklah karbohidrat, protein, lemak, serat dari sayuran dan buah, susu atau sumber tenusu
4) Minum air yang banyak diantara waktu berbuka dan bersahur
Elakkan pengambilan minuman berkafein pada waktu sahur bagi mengelakkan dehidrasi di siang hari. Banyakkan minum air masak.
 
5) Amalkan makanan yang seimbang dan suplemen
Makanan jenis bersup, bakar atau stim digalakkan semasa mengandung. Cuba kurangkan makanan yang bergoreng dan berlemak bagi mengelakkan kenaikan berat badan terlalu banyak semasa mengandung. Lebihkan juga pemakanan daripada kumpulan kacang dan kekacang yang bakar atau panggang bagi banyakkan zat besi dan sedikit serat.Yang paling penting, jangan skip ambil suplemen supaya bekalan nutrien untuk ibu dan bayi tak terjejas
6) Hindari stress
Stress boleh memudaratkan kesihatan ibu dan kandungan. Jika ibu rasa tidak larat, boleh la tidur sekejap di siang hari untuk berehat dan kembali ceria serta bertenaga semula
Jika ibu-ibu yang sedang hamil di luar sana yang masih buntu dan tercari-cari apakah suplemen yang sesuai semasa bulan ramadhan nanti boleh lah mencuba set Mighty 3 Germs. Set ini terdiri dari ESP, Mealshake dan Performance Drink

i) ESP– Serbuk minuman soya (berperisa vanilla). Ia bertindak dengan membekalkan tenaga & memberikan rasa kenyang yang lebih lama
ii) MEALSHAKE– Multivitamin dalam bentuk serbuk (berperisa french vanilla). Kandungannya yang lengkap membekalkan nutrient keperluan harian. Mengandungi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh serta kaya dengan kalsium, fibre dan protein.
iii) PERFORMANCE DRINK– Serbuk minuman isotonik (berperisa natural orange tanpa gas). Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah. Membantu mengelakkan rasa dehydrate akibat kurang minum air ketika sedang berpuasa. Terbukti secara klinikal mampu mengurangkan tahap hidrasi air dalam tubuh
NOTA: Set Sahur ini juga sesuai untuk diminum oleh seisi keluarga
Seperti Mealshake boleh diberi pada anak kecil sedari usia 1 tahun dan ke atas
Anda tak sabar untuk mencuba set Mighty 3 Gems ini? Jom dapatkannya sekarang dengan menekan ikon ‘Order Sekarang’ di bawah:
Atau boleh hubungi saya di:
Jangan risau kami sedia bantu anda untuk servis terbaik!
Baca :  10 tips persediaan berpantang sendiri lepas bersalin