Category Archives: Kehamilan

10 tips persediaan berpantang sendiri lepas bersalin

By | March 20, 2018

Berpantang sendiri lepas bersalin ada cabarannya juga. Wafa sendiri baru sekali pengalaman berpantang sendiri, masa bersalin anak nombor 3. Berpantang sendiri jika dirancang lebih awal, anda mampu menghadapinya dengan lancar. Wafa kongsikan 10 tips persediaan berpantang sendiri yang boleh dipraktikkan. Semoga ia sedikit sebanyak membantu ibu ayah diluar sana untuk merancang tempoh berpantang yang baik… Read More »

7 vitamin penting semasa hamil dan berpantang

By | August 12, 2017

Tempoh kehamilan sangat mencabar bagi seorang ibu. Ibu yang sedang hamil akan mengalami pelbagai perubahan pada tubuh badannya, bukan sahaja fizikal yang berubah, malah emosi juga akan turut berubah. Sebagai persediaan dalam melalui fasa ini, bekalkan si ibu dengan nutrisi yang lengkap. Ia bukan sahaja baik untuk ibu tetapi baik juga untuk perkembangan bayi dalam… Read More »

44 Resepi Pantang Tradisi Melayu

By | August 1, 2017

Sebaik sahaja lepas bersalin, perkara utama yang perlu di ambil berat ialah penjagaan pemakanan dalam pantang. Resepi makanan dalam pantang bukan lah menu yang biasa-biasa ye. Resepi sebegini diperlukan untuk menyembuhkan luka selepas bersalin. Ramai ibu-ibu lepas bersalin lebih selesa berpantang di rumah ibu sendiri. Ini kerana menu berpantang tu disediakan oleh ibu kandung untuk… Read More »

Awas, Masalah Hemoglobin Rendah Semasa Hamil

By | March 13, 2017

Kehamilan adalah fasa yang sangat penting bagi pasangan suami dan isteri untuk menyambut kelahiran orang baru dalam keluarga. Maha suci Allah, saya sendiri rasa kagum dengan kuasa Allah SWT, boleh bayangkan tak, dalam perut ada orang?(ni yang kak wafa rasa masa mula-mula hamilkan anak sulung kami dulu-dulu la) dan ia makin membesar dari hari ke… Read More »

4 Tips Mudah Elak Kaki Kejang Semasa Hamil.

By | February 7, 2017

Terkenangkan zaman saya mengandungkan ketiga-tiga anak sebelum ni. Bila waktu malam dan cuaca sejuk, mesti ‘simpul biawak’ ni menyerang 🙂 Ada banyak faktor dan penyebab kenapa kaki ibu-ibu hamil mudah terkena simpul biawak ni. Antara faktor utamanya ialah masalah kekurangan kalsium. Ye la kan, kita orang perempuan ni mudah sangat kehilangan kalsium. Bukan time pregnant… Read More »

Bahaya Sembelit Semasa Hamil. Amalkan 4 Langkah Ini.

By | January 14, 2017

Teringat pulak zaman mengandungkan anak pertama dan kedua saya. Bila dah di hujung-hujung kehamilan,  Rasa susah nak membuang. Pernah tak ibu-ibu alami masalah sembelit sepanjang tempoh kehamilan sebelum ni? Masalah sembelit ni kalau ikutkan ia adalah situasi yang normal dan selalunya dialami oleh wanita hamil semasa di hujung kehamilan. Apabila usia kehamilan ibu dah masuk… Read More »