Nak Susukan Bayi sehingga 2 tahun?

By | April 19, 2017

Ya saya nak sangat susukan bayi saya dengan susu ibu!

Tapi ramai ibu-ibu yang gagal menyusukan bayi mereka sepenuhnya dan tak kurang juga ramai yang telah berjaya. Apa rahsia mereka?

Sebelum tu, mari kita selidik puncanya terlebih dahulu kenapa perjalanan penyusuan bayi boleh terjejas. Adakah anda mengalami masalah seperti dibawah sepanjang tempoh penyusuan?

  1. tak dapat simpan stok susu untuk di rumah pengasuh?
  2. hasil perahan kurang 2oz satu sesi ?
  3. masalah sakit gigi ?
  4. sering keletihan ?
  5. bayi tak puas menyusu ?

Jangan bimbang! Saya juga seorang ibu kepada 3 anak. Saya teramat memahami masalah dan perasaan anda
Saya juga mengalami masalah yang sama seperti anda ketika dalam proses penyusuan anak pertama yang hanya bertahan sampai 3 bulan sahaja. Tahu tak apa perasaan saya masa tu?
…. Kecewa,

…. Stress,

…. Tak puas hati, dah puas selidiki kenapa susu sikit

Itulah saya yang dulu 🙁

Please mama, jangan mengalah!!

Semua orang ada hak untuk memilih sama ada nak beri anak susu ibu atau susu formula kan? tapi fahamilah ibu-ibu, anak-anak anda juga ada hak mendapat kasih sayang dan susu ibu sepenuhnya dari ibu-ibu semua.

Walaupun saya tahu puan-puan tentu lebih tahu khasiat susu ibu dari saya, disini saya ingin kongsikan kembali khasiat susu ibu:

KHASIAT UNTUK ANAK

  1. Bayi anda menerima nutrien yang paling lengkap dan optimum untuk tumbesaran bayi.
  2. Bayi anda lebih senang menghadam susu ibu dari susu formula, mengurangkan risiko sembelit kronik, kolik, dan gangguan perut yang lain.
  3. Sistem imun bayi anda lebih kuat dimana bayi dilindungi daripada jangkitan, alergi, asma, kencing manis, obesiti dan penyakit lain-lain.
  4. Tidak ada bayi yang alah kepada susu ibu
  5. Tidak mengandungi bahan-bahan terlarang yang boleh memudaratkan bayi
  6. Bayi yang lebih cerdik di mana susu ibu meningkatkan perkembangan sistem otak dan saraf.
  7. Sentiasa tersedia segar pada suhu yang bertepatan dimana susu ibu mempunyai suhu badan yang sama dengan badan bayi.
  8. Rasa susu ibu berubah mengikut apa yang ibu makan. Oleh itu, ia membantu memperkenalkan pelbagai rasa makanan kepada bayi melalui susu.
  9. Mengerat ikatan emosi di antara ibu dan bayi.
  10. Penyusuan susu ibu memainkan peranan penting dalam pembangunan emosi dan rohani bayi.
  11. Membantu mengurangkan masalah jaundice (masalah kuning) pada bayi baru lahir
Baca :  Set Bersalin Terbaik Pilihan Ibu Berpantang


KEBAIKAN SUSU IBU KEPADA IBU SENDIRI

  1. Susu ibu adalah percuma, boleh menjimatkan kos harian.
  2. Penyusuan membantu pengecutan uterus, serta mengurangkan risiko terhadap kanser payudara, rahim dan ovari.
  3. Menyusukan anak membantu mengurangkan berat badan ibu kerana penyusuan membakar kalori.

Nah, sekarang anda dah tahu kelebihan susu ibu buat bayi anda dan anda sendiri dan tentunya mahukan yang terbaik kan?

Masih tak yakin?

Biar saya kongsikan sedikit pelanggaan yang telah merasai kesan dari set yang kami bakal kongsikan ini:

Ramai ibu-ibu yang telah merasai sendiri hasilnya..

Adakah anda SAYANGKAN BAYI anda dan ingin bantu DIRI SENDIRI?

Saya ada caranya dan nak sangat-sangat kongsikan dengan anda!!

KALAU ORANG LAIN BOLEH, ANDA TENTU LAGI BOLEH!

Inilah 2 orang anak saya. Si Abang Amin, saya hanya mampu menyusukannya sehingga 3 bulan. Saya bangkit menyusukan anak saya yang ke-2 dan ke-3, Iman sehingga 2 tahun 6 bulan. Alhamdulillah, atas izin Allah dengan azam yang kuat dan suplemen Shaklee yang membantu

Tak salah jika ibu mendapatkan milk booster untuk tambah susu badan asalkan anda faham konsep Supply and Demand. Pengambilan suplemen semasa penyusuan dapat mengoptimumkan kesihatan ibu untuk lebih bertenaga, kekal cergas dan positif sepanjang tempoh penyusuan. Jom saya kongsikan apa yang ada dalam set menyusu shaklee ni 🙂

SET A: Penggunaan sehinggga 3 BULAN

SET B: Penggunaan sehingga 4 bulan

SET C: Penggunaan Sehingga 6 Bulan

Apakah Khasiat yang ada dalam Set Menyusu Shaklee?

Baca :  7 Petua Bersalin Mudah dan Cepat

ESP: ia adalah sejenis protein. Ia berfungsi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi. Ia sangat membantu untuk penghasilan susu ibu dan memberi khasiat yang diperlukan untuk bayi membesar dengan sihat. Ibu menyusu perlukan 70gm protein sehari untuk membantu mereka dalam proses penyusuan yang sihat. ESP membekalkan protein yang mencukupi untuk diet harian ibu. Ia juga sangat sesuai untuk mengawal diabetes semasa hamil atau selepas bersalin kerana nilai Indeks Glisemiknya hanya 39.

ALFALFA: Kandungannya kaya dengan fiber, menyokong proses penghadaman dan mengelakkan sembelit. Ia turut berfungsi sebagai milk booster kepada susu badan dan digunakan secara tradisional untuk menambahkan susu ibu.

B-COMPLEX: Mengandungi kesemua vitamin B penting. B-complex dapat membantu melancarkan darah, dan juga memberi kesan penenang pada ibu untuk mengelakkan stress dan meroyan.

VITAMIN C-SR: Membantu penyerapan zat besi yang diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan hemoglobin untuk kelancaran peredaran darah. Penting untuk penghasilan kolagen untuk perkembangan otot dan tulang rawan bayi.

VITALEA: Penting sebagai salah satu komponen penting zat besi untuk membawa oksigen ke seluruh badan. Kekurangan zat besi akan menyebabkan anemia iaitu kekurangan sel darah merah yang kronik. Lebih 340 ujian kualiti telah dilakukan ke atas vitalea.

OSTEMATRIX: Kandungan kalsium, magnesium dan vitamin D di dalamnya diperlukan untuk pengecutan otot yang sihat. Susu ibu terdiri daripada 40% kalsium, maka jangan ambil mudah tentang kalsium ye, supaya bekalan kalsium untuk ibu mencukupi.

Baca :  44 Resepi Pantang Tradisi Melayu

OMEGA GUARD: kandungan DHA dan EPA dalamnya membuatkan omega sangat istimewa. DHA sangat diperlukan untuk otak yang cerdik, disalurkan melalui susu ibu supaya bayi anda mendapat khasiat yang sebaiknya. Wanita menyusu memerlukan 300mg DHA sehari.

_

Jangan malu untuk bertanya. Saya sedia kongsikan kebaikan dan pengalaman saya sepanjang penggunaan suplemen shaklee sepanjang tempoh penyusuan bermula dari dalam pantang lagi. JIka ibu-ibu berminat hendak mendapatkan set-set menyusu diatas mengikut kesesuaian bajet anda, boleh la klik ke ikon ‘ORDER SEKARANG’ mengikut set yang di tetapkan:

SET A: SET ASAS

SET B: SET MENYUSU LENGKAP

SET C: SET MENYUSU PREMIUM

Untuk sebarang persoalan dan pertanyaan. Boleh hubungi saya

Kawasan COD: Bangi – Kajang – UKM

Related Post