Set Bersalin Terbaik Pilihan Ibu Berpantang

By | March 30, 2017

Peningnya tak tahu nak pilih set bersalin apa semasa dalam pantang nanti. Bila google ada banyak jenama di pasaran, tapi yang mana sesuai untuk saya dan baby?. Ha, sebelum mama buat keputusan nak pilih yang mana satu, pastikan set bersalin yang mama nak pilih nanti ada 5 ciri manfaat ni, baru beli

1) Ia selamat dan boleh diambil serta-merta selepas bersalin. Tak kisah lah sama ada ibu bersalin secara normal atau melalui pembedahan.Kalau ikutkan tak banyak set bersalin yang boleh diambil serta-merta selepas bersalin.Kebanyakan set bersalin yang ada berasaskan herba. Herba bersifat panas, risau pula boleh menjejaskan proses penyusuan dan mendatangkan masalah kepada bayi seperti jaundices dan cirit-birit.  Sebaiknya, Mama menggunakan set bersalin yang berasaskan vitamin agar rahim cepat kecut dan luka bersalin pun cepat baik.

2) Rasa bertenaga. Semasa proses bersalin, Mama banyak guna tenaga dan banyak keluar darah. Untuk menggantikan tenaga yang telah banyak hilang, Mama perlukan pertambahan tenaga segera. Tak cukup dengan hanya memakan nasi putih bersama ikan kering dan sedikit air sahaja semata-mata untuk mengikut adat orang berpantang. Jika ibu berkira-kira untuk mengambil makanan yang seimbang, tidak mahu ambil suplemen, bagaimana mahu rasa bertenaga semula?
Jangan biarkan diri Mama melepek seperti kain buruk, kesian pada bayi kita. Badan penat, susu tak cukup. Mesti mama akan stress nanti. Untuk itu, ambillah makanan seimbang, makan suplemen dan minum banyak air supaya susu ibu pun meriah, bayi pun tak meragam dan Mama selesa berpantang.

Baca :  Nak Susukan Bayi sehingga 2 tahun?

3) Emosi terkawal. Ibu yang sedang berpantang akan mengalami ketidakstabilan emosi akibat proses pengecutan rahim. Proses ‘rengat’ boleh menyerang jika ibu tidak bertenaga dan tidak mendapat khasiat yang cukup semasa berpantang. Makanan yang tinggi kalsium dapat membantu proses mengecutkan rahim, dan bekalan vitamin b-kompleks yang mencukupi membantu dalam melancarkan lagi pengaliran darah serta dapat mengawal stress.

4) Elak sembelit. Masalah sembelit sejak dihujung kehamilan terbawa ke selepas bersalin pula. Bahayanya sembelit semasa dalam pantang, jika mama tersalah teran, luka bersalin boleh terbuka!. Bila sembelit melanda, rasa gerun nak ke toilet kan? Tapi perut rasa dah tak selesa, dah teran tapi tak keluar, memang seksa. Sebab itulah digalakkan untuk minum banyak air semasa dalam pantang. Minum banyak air menyebabkan rahim dan urat kembang semasa berpantang adalah mitos ya!

5) Cepat kurus. Ibu menysusu memang akan cepat lapar. Tambahan pula tengah dalam pantang kan? Jika ibu menyusukan bayi sepenuhnya, percayalah rasa lapar tu terkawal dan cepat untuk kurus kerana proses penyusuan akan membakar beratus-ratus kalori setiap sesi. Dengan pengambilan set bersalin yang berasaskan makanan semulajadi dan mudah hadam, bayi pun tak mudah kembung perut dan ibu pun lawas je tak sembelit

Wah, betul  ke kena survey  5 ciri manfaat ni dulu baru beli?

Baca :  44 Resepi Pantang Tradisi Melayu

Ya, supaya tak membazir, dan ibu mendapat penjagaan yang berkualiti. Pengalaman diri sendiri menggunakan Shaklee semasa hamil dan diteruskan pula dengan set bersalin shaklee untuk anak ketiga (Tahun 2015) ; saya lebih suka nak gunakan diri sendiri sebagai testimoni. Jika ada diantara ibu-ibu yang pening nak pilih set bersalin apa, saya sangat syorkan gunalah Set Bersalin Shaklee ni. Pengalaman bersalin kali ketiga yang tak macam orang bersalin rasa nya masa tu. Sebab,  badan rasa bertenaga sentiasa, tak mudah letih dan lesu. Kak wafa rasa tempoh pemulihan semasa berpantang berjalan dengan sangat lancar, dan baby pun tak ada masalah kuning. Tambahan pula saya terpaksa berpantang sendiri memandangkan abang dan kakaknya dah bersekolah.  Tempoh penyusuan juga dapat dilakukan secara eksklusif sehingga kini dan baby no. 3 dah besar panjang dah pun (2 tahun 3 bulan) dan masih belum wean-off sepenuhnya.

Apakah jenis vitamin yang terkandung dalam set bersalin shaklee ni?

Set Bersalin Shaklee terdiri dari 6 jenis vitamin iaitu:

1. Vitalea– Multivitamin yang membekalkan nutrisi lengkap membantu dalam pembentukan semula darah

2. Vitamin C– Meningkatkan sistem imun dan menyembuhkan luka jahitan

3. Alfalfa complex– Mengecutkan rahim serta mengetatkan yang longgar. Ia juga bertindak sebagai milk booster

4. Omega Guard– Membantu mengurangkan keradangan pada luka bersalin dan membantu menurunkan berat badan

Baca :  7 vitamin penting semasa hamil dan berpantang

5. ESP: Serbuk soya Non-GMO yang memberi tenaga, baik pulih luka dalaman dan bertindak sebagai milk booster

6. Ostematrix: Mengurangkan lenguh-lenguh badan serta membantu mengelakkan sembelit.

Untuk mendapatkan Set Bersalin Shaklee ini anda perlu klik ikon ‘ORDER SEKARANG‘ dan membuat belian secara online sekarang

Nanti dulu!

Tahukah anda bahawa anda boleh terus mendapat harga diskaun tambahan (5%) dan cashback sekiranya mendaftar sebagai ahli dengan belian set ini? Ini kerana harga untuk ahli termasuk pendaftaran cuma RM539.80. Harga tanpa pendaftaran ialah RM582. Mana lagi untung? Jika anda berminat untuk membeli set ini dengan harga ahli, jom daftar sebagai ahli, dan hubungi Admin di:

Jangan risau kami sedia bantu anda untuk servis terbaik!

Related Post

One thought on “Set Bersalin Terbaik Pilihan Ibu Berpantang

  1. Pingback: 10 tips persediaan berpantang sendiri lepas bersalin - Ummiku Super

Comments are closed.